Paslanmaz Çelik

Paslanmaz Çelik Nedir?

Paslanmaz çelik;bünyesinde minumum %10,5 ve daha fazla oranda krom, %0,12 ve altında karbon içeren , kendini onaran bir yüzey tabakası oluşturan demir alaşımıdır. Kimyasal bileşimleri sayesinde korozyon direnci. diğer alaşımsız çeliklere göre daha yüksek sonuçlar vermektedir.İçerikteki Cr(Krom) çeliği paslanmaz yapar ve miktarı yükseltilerek korozyon dayanımı arttırılabilir. Alaşıma ilave edilen Ni(Nikel) çoğunlukla çeliğin sünekliğini ve kolay şekillenebilmesini sağlar.

Paslanmaz çeliğe katılan öteki önemli bileşenler:

  • Niyobyum
  • Manganez
  • Molibden
  • Fosfor
  • Selenyum
  • Silisyum
  • Kükürt
  • Titan
  • Zirkon

PASLANMAZ ÇELİK

Paslanmaz çelik, esas olarak paslanmayan çeliklerin genel adıdır. Özellikle nikel ve molibden çeliğin paslanmazlık özelliğini iyileştirmek için alaşım yapımında kullanılsa da paslanmazlığı sağlayan ana element Kromdur Demirin bol olması, kolay ve ucuz elde edilmesi nedeniyle çeliğin de kullanımı çok yaygındır. Ancak çelikte de, demirde olan bir zayıf nokta vardır: Paslanma, diğer bir deyişle oksidasyon.

PASLANMA (OKSİDASYON)

Günlük hayatımızda kullanılan eşyaların paslanması sonucu her yıl dünyada milyonlarca dolar boşa gitmektedir. Bu kaybın büyük bir kısmı demir ve çeliğin paslanmasından dolayıdır. Paslanmayı kısaca demirin havadaki oksijen ile birleşmesi olarak tanımlayabiliriz. Aslında bu elektrokimyasal bir reaksiyondur. Bu nedenle malzemenin bir yerinde başlayan paslanma boyanın altından geçerek diğer bir yerde ortaya çıkabilir.

Sadece demir ve çelik değil diğer metaller de paslanır (örneğin; alüminyum, pirinç, bronz gibi). Ancak onlarda malzeme ile oksijenin birleşmesinden oluşan çok ince tabaka, daha oluşur oluşmaz malzemenin hava ile temasını keserek koruyucu bir rol oynar, paslanmanın ilerlemesini önler. Bu tabaka o kadar incedir ki, malzemenin rengi hemen hemen değişmez. Demirdeki paslanmanın özelliği onun ve oksijen atomlarının boyutlarındaki büyük farktan dolayı yüzeyde sağlam bir birleşme olamaması, paslanmanın malzemenin içine nüfuz etmesi, sadece görüntü değil mukavemetin de bozulmasıdır.

Paslanmada havadaki nemin de etkisi büyüktür. Reaksiyondaki su miktarı pasın rengini de belirler. Bu nedenle pasın rengi siyah veya çok koyu kahverengi olabildiği gibi sarımtırak da olabilir. Paslanmanın hızını artıran faktörlerden bir diğeri de tuzdur. O da bu elektro-kimyasal reaksiyonun hızını arttırır. Kışın kar nedeni ile yollarına tuz dökülen yerler ve deniz kenarlarında paslanma daha hızlı olur.

Paslanmaz Çelikten Önce,

    paslanmayı önlemek için malzeme boyanıyor veya galvaniz kaplanıyordu. Bu çözümler de özellikle sağlık ve gıda sektöründe başka sorunlar yaratıyordu. İlk paslanmaz çeliği Harry Brearley, 1913 yılında tesadüfen keşfetti. Tüfek namluları için çeşitli metalleri birleştirerek deneyler yaparken bazılarının paslanmaya karşı dirençli olduklarını gördü. Her büyük buluşta olduğu gibi, o da bunu sanayicilere kabul ettirebilmek için uzun bir uğraş verdi.

Kromun Paslanmaz Çeliğe Etkisi

    Krom gibi bazı metaller, atom boyutlarının birbirine yakın olmasından dolayı oksijenle çok kolay ve süratli birleşirler. Kalınlığı birkaç atom olacak kadar çok ince ama çok sağlam bir tabaka oluştururlar. Başka reaksiyon olmaz. Bu tabaka zedelense bile tekrar oluşur. Krom belli bir oranda çeliğe katılırsa yine aynı olay olur, çelik artık paslanmaz.

    Paslanmaz çeliğin içinde yüzde 10–30 krom vardır. Bu orana ve eklenecek nikel, titanyum, alüminyum, bakır, sülfür, fosfor ve benzeri elemanlara bağlı olarak kullanım yeri değişir.

Demir:

    Doğada yalnızca altın ve platin gibi metaller saf halde bulunur, normal metallerse diğer elementlerle bileşmiştir. Paslanma, bu yüzden doğal bir olaydır. Doğada demir cevheri şeklinde bulunan demir, bu yüzden dengesizdir ve paslanmak ister. Paslanmak saf demirin suyun mevcudiyetinde oksijenle birleşmesidir.

Herhangi bir koruyucu kaplamaya sahip olmayan karbon çeliği üzerinde bir pas katmanı oluşur ve çeliğin kalan kısmını korur. Yüzeydeki pas katmanının alınması durumunda yeni bir pas katmanı oluşur. Bu durum paslanma olarak adlandırılır. Boyama, çinko kaplama (Galvanizleme ), epoksi reçinelerle yapılan çeşitli kaplamalar paslanma sürecini durdurur. Paslanmaz çelik değişik kullanım alanlarında koruyucu bir kaplamaya sahip karbon çelikleri, alüminyum, pirinç ve tunçla rekabet etmektedir. Paslanmaz çeliğin rekabet gücü emsalsiz ve karizmatik bir özelliğinden gelmektedir

Paslanmaz çeliğin,

  • Ostenitik
  • Martenzitik
  • Ferritik
  • Çökelme sertleştirmeli

gibi dört ana grubu vardır. Ostenitik paslanmaz çelik krom, nikel ve manganez alaşımıdır. Bu grup paslanmaz çelikler 200 ve 300 nolu serilerde yer alırlar. Bu grubtaki 304 paslanmaz çelik çok tanınır.Ferritik paslanmaz çelik 400 seride yer alır. Bu gruptaki çeliklerde ana alaşım elementi kromdur. Bu grupta yer alan çeliklerin işlenme kabiliyetleri, 200 ve 300 serideki çeliklere göre daha yüksektir. Martenzitik paslanmaz çelik 400 seride yer alır. Fakat ferritik çeliklere göre daha az krom, daha çok karbon İçerirler. Sertliklerini artırmak için ısıl işlem gerekir. Çökelme sertleştirmeli paslanmaz çelikler paslanmaz çeliklerin küçük bir grubudur. Yüksek krom ve nikel İçerirler. Yaşlanmayla sertleşirler. Özellikleri martenzitik paslanmaz çeliklere benzemektedir

Paslanmaz Çelik Nasıl Üretilir?

Dünyada paslanmaz çelik; entegre demir çelik tesislerinde ya da yarı entegre demir çelik tesislerinde ( ark ocaklarında ) yapılabilmektedir.

Paslanmaz çelik genelde paslanmaz çelik hurdası, krom, nikel, molibden gibi çeliğin tipine göre katılan alaşım elementleriyle karbon elektrotlu ark ocaklarında üretilmektedir.

  • Ark ocağının karbon elektrodundan elektrik akımı geçtiğinde, sıcaklık yavaş yavaş yükselir.
  • Hurda ve alaşım elementleri ergimeye başlar.
  • Ergime tamamlandığında sıvı metal, ark ocağından argon-oksijen karbon düşürme kabına alınır.
  • Karbon miktarı düşürülür. ( bilindiği gibi; paslanmaz çelik, yumuşak çeliğe göre çok daha az karbon İçerir )
  • elde edilen sıvı metal alaşımlandırılarak hedeflenen paslanmaz çeliğin analizine ulaşılır.
  • Paslanmaz çeliğin ergitilmesi ve slab veya billet biçiminde dökümü ( ingot kalıbında ya da sürekli döküm makinesinde görülmektedir.
  • Malzeme tavlanır ve sıcak olarak haddelenir ya da son şeklini alması için dövülür.
  • Sacların kalınlığı, çubuk ve tellerin çapı soğuk haddelemeyle düşürülür.
  • Çoğu paslanmaz çelik yapının yumuşaması için tavlanır.
  • Sonra oksitlerin giderilmesi için asitle yıkanır.
  • Böylece, koruyucu pasif filmin doğal bir biçimde oluşması sağlanmış olur.